Wednesday, November 28, 2018

Process Kemasukan Hospital Swasta di KPJ Kajang



28 November 2018 genap 5 tahun saya menjadi Penasihat Kewangan yang berdaftar dengan Zurich Takaful. Dengan pengalam 5 tahun ini kesedaran and celik wang makin tinggi dan terima kasih kepada Zurich yang memberi tunjuk ajar kepada saya dalam bidang ini.
Alhamdullah semua ahli keluarga saya telah pun menabung menyimpan kewangan dengan Zurich Takaful. Kebaikan menabung dengan Zurich, wang simpanan ada bukan setakat dilindungi malah ada diri dan keluarga anda juga dilindungi.

Anak saya akhirnya tewas juga. Betul la kata pepatah “Sakit itu pasti dan sihat itu InshaAllah”. Kalau nak ikutkan seboleh-bolehnya saya tak nak anak saya warded di hospital. Tetapi apa kan daya “sakit itu pasti bagi setiap manusia di atas muka bumi ini”.
Anak saya bermula dengan batuk-batuk manja pada hari Sabtu 10 November 2018. Pada 11 November anak saya pulak selsema. Batuk nie biasa la berjangkit bila balik kampong. Anak sedara batuk dan berjangkit dengan anak saya. Pada hari ahad 11 November, Kami pun la ke Semenyih. Dan seperti biasa hari Isnin saya kena masuk office.

Ubat batuk tak ada kat rumah. Yang ada ubat selsema dan ubat deman. Wife saya pun bagi la ubat demand and selsema start dari 11 ker 14 haribulan. Harap boleh pulih. Tapi dari hari ke hari batuk nya menjadi. Pada 14 November anak saya dah tak lalu makan dan minum air pun kurang. Suhu badan pun tak nak turun walaupun diberi ubat deman. Jadi pada 14hb bawa ke klinik. Dekat clinik Dr. cek tegak dah ada bacteria infection. Dr ada pesan kalua mcm nie suhu badan akan naik mencecah 40 keatas. Kalau naik kena cepat-cepat pegi hospital sebab anak nie kecil lagi tak boleh tahan suhu tinggi.

Balik rumah bagi la makan ubat antibiotic, ubat demam, ubat batuk dan selsema.
Betul kata Dr. tu. Bila jam 11 mlm suhu badan jadi sangat tinggi. Tak pasti la pulak berapa sebab kat rumah taka da thermometer. Masing-masing dah risau sebab keadaan anak yang dah Nampak lesu.
Jadi dalam perjalanan ke hospital tak pasti nak pergi ke hospital kerajaan ker atau hospital swasta. Pikir punya pikir saya pun buat keputusan bawa ke hospital swasta KPJ Kajang.
Tiba di bahagian emergency KPJ Kajang. Kata anak ada demam panas.
Jadi kat sini saya nak share pengalaman saya mengunakan Kad Perubatan dari Zurich Takaful.

1.       Mula-mula buat pendaftaran
2.       Lepas tu ambik no giliran
3.       Dalam masa 10 minit dah dipanggil di cek oleh MO yang bertugas
4.       Masa cek suhu badan dah cecah 40.
5.       Ambil darah untuk buat ujian darah
6.       Lebih kurang sejam ujian darah pun dapat MO panggil balik untuk terangkan ujian darah
7.       Hasil ujian darah menunjukkan anak saya ada bacteria infection dan dehydration
8.       Jadi Dr tanya saya sama ada perlu diwadedkan atau tidak. Di sini saya perlu buat keputusan sebab saya rasa risau jugak kalau kat rumah taka da thermometer dan anak dah x nak minum susu lagi. Jadi saya ambil keputusan untuk warded.
9.       Nurse tanya en nak bayar guna apa cash atau kad perubatan

10.   Saya cakap kat nurse guna kat perubatan dan nurse pun mintak kad perubatan dari saya.
11.   Lepas bagi kad perubatan dekat nurse. Anak saya dimasuk kan air dan duduk diruang menunggu didalam emergency section.
12.   Lebih kurang 10 minutes nurse panggil untuk saya buat bayaran deposite RM500.
13.   Bila pergi ke counter bayaran. GL tuan belum approve lagi mungkin ambil masa 2-3 jam untuk approve. Jadi kami perlukan deposit RM500.
14.   Saya pun ikut kan ajer. Bagi credit card swipe RM500.
15.   Lepas sejam menunggu di bilik menunggu nurse pun datang kata kata maaf bilik yang ada Cuma bilik share ajer sebab kad perubatan entitle untuk bilik single. Saya balas “tak kisah la yang pasti ada bilik” 

16.   Dekat 4 jam jugak la duk kat bilik di bahagian emergency. Jam 4 pagi baru bagi bilik. Dalam 15 minit kemudian datang nurse untuk bawa kami ke bilik. Saja saya tanya kat nurse di bilik. GL dah keluar ke belum. Dia kata belum lagi en. Saya pun risau jugak nie sebab first time nak guna kad perubatan. Kalau gl tak keluar saya kena check out kena pergi hospital kerajaan. Yer la kos perubatan kat swasta nie tak masuk akal.

17.   Rupa-rupa nya GL dah keluar sebelum kami dibawa di wardedkan. Cuma GL yang pertama tu tersalah nama doctor. So kena tukar GL lain untuk perbetulkan nama doctor.
18.   Patut la confiden aje bagi kami bilik. Bilik akan di beri bila gl approve. Kalau tak approve hospital swata tak akan bagi bilik.
19.   Jadi ini la pengalaman anak saya warded di KPJ Kajang.
20.   Layanan di KPJ Kajang saya boleh bagi rating C. ada lah sebab tertentu saya tak nak komen lebih-lebih.
21.   Nasib saya wadedkan anak saya. Memang suhu badan tak nak turun. Bila bagi ubat turun lepas 5 jam naik balik suhu sampai la bacteria dalam badan dah taka da baru suhu badan turun sepenuh nya. Jadi hari sabtu ambik lagi ujian darah. Bacteria dah x ada dalam badan. Tapi ada deman skit-skit ajer.
22.   Jadi Doktor bagi discharge pada hari sabtu.

23.   Alhamdullah bila keluar semua kos perubatan ditanggung oleh pihak Zurich Takaful.
24.   Wang deposit akan dikembalikan selepas 15 hari bekerja.
25.   Sampai kehari ini 28 Nov., 18 menunggu wang deposit yang masih belum kreditkan kedalam credit kad saya.
26.   Bila masa discharge kena pergi kecounter casher tunjuk resit deposit dan request bill berapa yang dikenakan oleh pihak hospital



Tuesday, November 27, 2018

Zuirch Takaful Quotation untuk perempuan umur 24 tahun


Related image

Related imageNama    : Fatimah
Umur    : 24
Jantina  : Perempuan
1.     Plan simpanan bersama perlindungan takaful
2.     Urusan kemasukan hospital 24 Jam
3.     Boleh dihibah kepada orang yang tersayang
4.     Tempoh perlindungan sehingga umur 80 tahun
5.     Pengecualian cukai pendapatan sehingga RM6000 setahun atau RM500 sebulan


Bayaran Bulanan

RM150
RM180
RM200
Pampasan kematian sebarang sebab
RM 100,000
RM 150,000
RM 100,000
Pampasan lumpuh kekal
RM 100,000
RM 150,000
RM 100,000
Pampasan jika menghidapi salah satu drpd 36 penyakit critical contoh cancer stage 3 atau lain-lain yg disahkan oleh pakar perubatan
RM 80,000
RM 100,000
RM 80,000
Hospital income allowance
RM 100 / day
RM 100 / day
RM 100 / day
Room and Bed
RM 250/day
RM 300/day
RM 400/day
Had Tahunan kad perubatan
RM 150,000
RM 200,000
RM 300,000
Had Seumur Hidup kad perubatan
unlimited
unlimited
unlimited
Co Takaful / Insurance
Tiada
Tiada
Tiada


Info Simpanan Takaful
Takaful adalah satu istilah bahasa arab yang bermaksud “saling tolong menolong”. Jelasnya setiap ahli yang menyertai simpanan takaful akan mendapat manfaat apabila ditimpa musibah atau dengan kata lain akan mendapat pampasan dalam bentuk kewangan ataupun pembiayaan kos perubatan (http://mufti.pahang.gov.my/index.php/perkhidmatan/bahagian-fatwa/keputusan-fatwa/26-keputusan-fatwa-2009/96-hukum-pelaksanaan-takaful).
Simpanan di dalam akaun takaful mempunyai perlindungan yang tersendiri sebaliknya simpanan di bank biasa tiada manfaat perlindungan.
Simpanan di dalam akaun takaful biasanya dilaburkan di dalam pelaburan yang mendatangkan keuntungan yang lebih tinggi berbanding akaun simpanan di bank biasa iaitu lebih kurang dalam lingkungan 5% – 12% setahun




Disediakan oleh
Raimy Ismail
Perunding Kewangan
0103666507
- Tugas saya ialah menolong seseorang menyimpan wang pendapatan mereka -